منتديات عالم الطبيعة

موقع طيور وأسماك وحيوانات ونباتات
 
الرئيسيةالبوابةاليوميةمكتبة الصورس .و .جبحـثالأعضاءالمجموعاتالتسجيلدخول
ترقبوا إفتتحاح أضخم منتديات عالم الطبيعة
قناة عالم الطبيعة world of nature على اليوتيوب https://www.youtube.com/channel/UCr6DfhVf6AYTr6LKGh7v8xA

شاطر | 
 

 البَجَعة البيضاء الكبيرة

اذهب الى الأسفل 
كاتب الموضوعرسالة
عالم الطبيعة
Admin
avatar

المساهمات : 218
تاريخ التسجيل : 15/07/2009

23062018
مُساهمةالبَجَعة البيضاء الكبيرة


البَجَعة البيضاء الكبيرة هو طائر ينتمي إلى طيور البجع  من فصيلة البجع الأبيض هو الطائر الوطني لرومانيا.
الانتشار: جنوب أوروبا
وإفريقيا وآسيا
يُشاهد في  بكثْرة في فَصْلي الربيع والخريف.
لهذا البجع امتدادُ جناح يبلغ حتى ثلاثة أمتار، مما يجعله واحداً من أكبر طيور المياه العذبة في العالم. وهو طيّار قوي وماهر، لكنه كذلك أكثر إبهاراً عندما يشْـرَع في اصطياد وجبة. يعيش البجع الأبيض الكبير ويقتات في أسراب. ويشكّل دوائر حول أفواج الأسماك، دافعاً بها معاً ليصبح اصطيادها أسهل. تندفع كل بجعة وراء طعامها مالئةً جراب منقارها بما مقداره 14 لتراً من الماء. وبمجرد أن يُصـرف الماء من منقارها، تبتلع البجعة فريستها.  الحجم: حتى طول 1.75 متر

البجع واحدة من أكبر الطيور في أوروبا والشرق الأوسط . شكل الجسم واسع ثقيل ومستدير. لها سيقان قصيرة والأقدام منبسطة متصلة يتم تكييفها للسباحة . ثلاثه اصابع متصله ببعض اما الأصبع الرابع فهو منفرد . لة رقبة بيضاء طويلة ومنقار ضخم و طويل . تحت الذقن يوجد حقيبة من الجلد الأصفر ولكنها تتغير إلى الرمادي الأصفر عندما لا تكون في حالة التكاثر. لون الشباب هو اللون البني الرمادي، مع ريش أكثر قتامة على الظهر والجناح. تتوزع أعشاش البجع في العالم،جنوب شرق أوروبا، جنوب غرب آسيا وجزء كبير من أفريقيا . المقيمين الأوروبيين والآسيويين يهاجروا شتاء الى أفريقيا وجنوب آسيا. البجع الأفقريقي مستقر و ثابت بينما البجع الشمالي يهاجر منحدرا للجنوب بمعدل 50 الف حيث ان اعداده اخذ بلأنخفاض بينما البجع الأفريقي ثابت و مستقر. ذلك ان عدد البجع في العالم من 250000الى 300000 منها حوالي 200000 في افريقيا. هناك حوالي 30000 الى 45000 من طيور البجع تهاجر و تتحرك من خلال فلسطين كل عام في سبتمبر وأكتوبر ونوفمبر . يبقى ما يصل الى 500 طير من البجع لفصل الشتاء في اماكن المياه بحيث يمكن مشاهدتة بشكل رئيسي في شمال وادي الأردن ومنطقة جنين .

الموائل: المستنقعات الساحلية والبحيرات الداخلية. برك وخزانات المياه الكبيرة . ويمكن في كثير من الأحيان مشاهده مجموعات مهاجره تستريح في المياه الساحليه و حتى في الحقول . البجع طائر أبيض كبير جدا لة رأس طويلة و ذقن طويلة . لونة ابيض تماما عند ضم اجنحتة ولكن اثناء الطيران يلاحظ اللون الأسود على اطراف ريش الأجنحة . يمكن تمييز الأحداث عن البالغين بالأجنحة و الظهر البني الرمادي . الذكور البالغين أكبر وأثقل من الإناث و ذقن اطول . السلوك: البجع يصطادون في مجموعات حيث يهاجمون قطعان الأسماك وتخويفهم و حشرهم في الزوايا في المياه الضحلة ثم الغوص معا من أجل الصيد . اثناء التحليق ، يشكل البجع مجموعات كبيره على شكل القوس بأستخدام حراري لتوفير الطاقة و المساعده في حمل جسمها الثقيل.

التكاثر و التزاوج (الموسم وكيف وأين): يعشش البجع الأوروبي على شكل مستعمرات في دلتا الدانوب في رومانيا وبلغاريا .

التهديدات والمخاطر :الأنسان سبب معظم المخاطر ان لم يكن كلها ذلك ان انخفاض اعدادها ناتج عن تدخل الإنسان. المخاطر هي مزيج من تدمير الأراضي الرطبة وتغيير مجاري المياه للاستخدام الزراعي والصيد والتورط في شباك الصيد والاصطدامات مع كابلات الكهرباء العامة. ابتلاع المعادن الموجوده داخل الأسماك يشكل سببا هاما لتسممها و وفاتها . لا يجب الخلط بينها و بين الأصناف المماثلة مثل اللقلق الأبيض خصوصا اثناء الطيران ذلك ان اللقلق الأبيض انحف و سيقانة و رقبته اطول و برتقالي الذقن.

حقائق طريفة: البجع يمكن أن تسبب أضرارا بالغة في مزارع الأسماك، وخاصة بسبب الجوع اثناء الهجره. فلسطين هي محطة التوقف الأخيره اثناء عبورها من المناطق الصحراويه الجافة. يمكن اطعام البجع الأسماك البرية التالفة لحماية المزارع السمكية.
The great white pelican (Pelecanus onocrotalus) also known as the eastern white pelican, rosy pelican or white pelican is a bird in the pelican family. It breeds from southeastern Europe through Asia and Africa, in swamps and shallow lakes.

Male Great White Pelicans are slightly larger than females. Males measure 175 centimetres in length, and females 148 centimetres in length. Males also have a slightly longer beak/bill which measures 35 to 47 centimetres, while the female’s is 29 to 40 centimetres. The weight of male pelicans is 9 to 15 kilograms and females from 5 to 9 kilograms. Both have a huge wingspan of up to 3 metres wide.

Great White Pelicans are white in colour with black and grey primary feathers. Their bodies are large with long, broad wings attached. They have a short tail, short, pinkish legs and webbed feet. There is a bare pink/yellow facial patch around their eyes. Their spectacular bills are azure blue on the top and yellow underneath where there is a large pouch. The bill has a central red stripe, and ends in a small, red hook.

The Great White Pelican’s chest and throat may have pinkish or yellowish/orange colouration depending on the breeding season. In breeding condition the male has pinkish skin on is face and the female has yellowish/orange skin.

The Great White Pelican’s huge, long bill/beak is used to scoop up fish from the water. The pouch under the beak is stretchy and can hold several litres of water. As the Pelican pushes its bill underwater, the lower bill bows out, creating a large pouch which fills with water and fish. As the bird lifts its head, the pouch contracts, forcing out the water but retaining the fish which are swallowed whole.

\Great White Pelicans can be found in the swamps, freshwater lakes, brackish lakes, marshes and deltas of Africa (Asia and Europe).

Great White Pelicans feed mainly up on fish such as carp and cichlids but will also eat small invertebrates. These water birds do not have to dive to catch their prey, instead they use their large bills to sccop the fish into their mouths by dipping their heads into the water.

Feeding is sometimes done cooperatively, whereby, several Pelicans will move into a circle to concentrate the fish and dip their heads into the water in unison to catch the fish. This makes for successful fishing. Each Pelican needs about 1.2 kilograms (2.6 pounds) of fish every day.

On Lake Rukwa in Tanzania, there is the largest colony of Pelicans with over 80,000 birds and it needs 35 million kilograms of fish every year to satisfy their hunger.

Pelicans are not restricted to fish and are often opportunistic foragers. Sometimes, they will eat chicks of other birds. Pelicans from the Dassen Island colony prey up on chicks weighing up to 2 kilograms from the Cape Gannet colony on Malgas Island. Great White Pelicans also eat crustaceans, tadpoles and even turtles. They readily accept handouts from humans, and a number of unusual items have been recorded in their diet. During periods when food is scarce, Pelicans also eat seagulls and ducklings and will also steal prey from other birds.

Although Great White Pelicans are quite cumbersome on land, they are magnificent, graceful fliers who can fly continuously for a whole day and night covering distances of up to 300 miles without stopping. Pelicans often travel in V-formation groups which is a spectacular sight.

The Great White Pelican is well adapted for aquatic life. In water, the birds are just as graceful as when they are flying. They are fast, strong swimmers who can reach speeds of up to 6 kilometres per hour (3.7 miles per hour) as their strong legs and webbed feet propel them through the water in preparation for their sometimes awkward take-offs.

Great White Pelicans are generally silent apart from when they are nesting during breeding season.

Great White Pelicans nest in large colonies. During breeding season, adult pelicans emit a low, hoarse display call. Nests are made in scrapes in the ground and are lined with vegetation, grass, sticks, feathers and other available materials. The female lays 2 large, chalky white eggs in the nests which are incubated for 29 to 36 days.

The Pelican chicks are grey and have dark flight feathers. They are cared for by both parents. The chicks become fledglings at around 65 to 75 days. Pelicans reach sexual maturity at 3 to 4 years. The life span of the Great White Pelican can be over 16 years old.





الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
معاينة صفحة البيانات الشخصي للعضو http://world-nature.yoo7.com
مُشاطرة هذه المقالة على: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

البَجَعة البيضاء الكبيرة :: تعاليق

لا يوجد حالياً أي تعليق
 

البَجَعة البيضاء الكبيرة

الرجوع الى أعلى الصفحة 

صفحة 1 من اصل 1

صلاحيات هذا المنتدى:لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى
منتديات عالم الطبيعة :: طيور-
انتقل الى: